Companii responsabile față de mediu și oameni

India se confruntă cu cel mai îndelungat val de căldură din istoria înregistrărilor sale

Valul de căldură care a cuprins în prezent India este cel mai îndelungat care a fost înregistrat vreodată în această ţară, a declarat luni directorul Biroului indian de meteorologie, informează Agerpres, citând AFP.

Anumite regiuni din nordul Indiei sunt afectate de un val de căldură excesivă de la jumătatea lunii mai, cu temperaturi care depăşesc pragul de 45 de grade Celsius.

„Valurile de căldură vor fi mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense dacă măsuri de precauţie sau de prevenţie nu sunt luate”, a adăugat Mrutyunjay Mohapatra, expert meteorolog.

India ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din lume. Ţara asiatică s-a angajat să ajungă la zero emisii nete până în 2070, cu aproximativ două decenii mai târziu decât majoritatea ţărilor occidentale industrializate.

Pentru moment, India depinde puternic de cărbune pentru producţia sa de electricitate.

„Activităţile umane, creşterea populaţiei, industrializarea şi transporturile duc la o creştere a concentraţiilor de monoxid de carbon, de metan şi de clorocarburi”, a declarat meteorologul indian.

„Ne punem în pericol nu numai pe noi înşine, ci şi generaţiile viitoare”, a adăugat el.

Cel mai recent val de căldură din India a făcut ca temperaturile din New Delhi să egaleze precedentul record din capitala ţării, de 49,2°C, înregistrat în 2022.

Pe 29 mai, o staţie meteorologică automatizată din Mungeshpur, la periferia metropolei New Delhi, a înregistrat o temperatură record pentru India, de 52,9°C, dar acea valoare s-a datorat unui senzor defect, au precizat ulterior autorităţile indiene.

Alte 17 staţii din New Delhi au înregistrat în aceeaşi zi o valoare maximă de 49 grade Celsius.

Foto: Laurenția Morariu/Unsplash

Share this article
Prev Post

Veolia își consolidează leadership-ul în domeniul soluțiilor de încălzire ecologică din România, prin achiziția NISAL

Next Post

Poluarea atmosferică este asociată cu 135 de milioane de decese premature înregistrate între 1980 şi 2020 (studiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next