Companii responsabile față de mediu și oameni

Industria băuturilor alcoolice, pe punctul de a rata obiectivele zero net pentru 2030 și 2050 (Raport)

Un nou raport al consultanților Kearney, ”Achieving net zero in beverages”, avertizează că industria băuturilor alcoolice este pe punctul de a-și rata obiectivele de decarbonizare pentru 2030 și 2050, propunând o strategie pentru accelerarea tranziției sectorului către emisii nete zero.

Raportul, notează publicația edie, a constatat că emisiile industriei în 2021 au reprezentat 1,5 miliarde de tone de CO2e, adică 3,8% din emisiile globale.

În ciuda unei reduceri de 6% a CO2e pe litru din 2018 până în 2021, ritmul actual al industriei de 0,7% pe an nu corespunde cerințelor pe termen lung de decarbonizare. Raportul sugerează că este necesară o îmbunătățire de 11 ori a ratelor de reducere pentru a atinge obiectivele zero net.

„Complexitatea atingerii zero net pentru sectorul băuturilor ne cere să schimbăm practicile de-a lungul întregului lanț valoric, de la dezvoltarea produselor la managementul portofoliului până la designul ambalajelor și nu numai.” a declarat Adrian Kirste, Partener Bunuri de consum și Retail la Kearney.

Recomandările Kearney, care ar putea duce industria la zero net între 2039 și 2045, acoperă toate operațiunile, inclusiv lanțul de aprovizionare, materiile prime, practicile de ambalare, transport și consum.

Lanțul de aprovizionare

Raportul îndeamnă producătorii de băuturi să permită și să sprijine în mod activ partenerii din lanțul valoric în adoptarea de practici durabile prin împărtășirea experiențelor în implementarea tehnologiilor de decarbonizare, a proceselor eficiente din punct de vedere energetic și a strategiilor de reducere a deșeurilor.

De asemenea, sugerează companiilor să colaboreze cu furnizorii pentru a explora oportunități comune de investiții în infrastructura de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau turbinele eoliene.

Materii prime

Materiile prime contribuie la 35% din toate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) ale industriei băuturilor.

Raportul sugerează reducerea emisiilor legate de materiile prime prin îmbunătățirea caracteristicilor culturilor, modificarea practicilor de cultivare și promovarea sănătății solului.

Raportul subliniază că crearea de culturi rezistente la dăunători poate reduce utilizarea pesticidelor, irigarea de precizie poate economisi apă, iar extinderea duratei de viață a produselor protejate reduce deșeurile în timpul transportului către producătorii de băuturi, ceea ce duce la reducerea deșeurilor operaționale, o eficiență îmbunătățită și o amprentă de carbon mai mică.

Practici de ambalare

După materiile prime, ambalajele pentru băuturi au cel mai mare potențial de reducere a emisiilor, reprezentând 23% din emisiile de GES ale sectorului băuturilor.

Deoarece apa reprezintă o mare parte a procesului de fabricație, raportul propune livrarea produselor sub formă de pulbere, cuburi sau lichid concentrat către magazine și consumatori.

Raportul recomandă, de asemenea, trecerea la ambalajele reutilizabile, cum ar fi sticlele de aluminiu reîncărcabile și opțiunile returnabile. În plus, sugerează folosirea ambalajelor durabile din PET sau din sticlă, permițând consumatorilor să facă reumplerea de mai multe ori la punctul de vânzare.

Transport

Raportul propune creșterea eficienței transportului prin creșterea volumului mediu, optimizarea rutelor și reducerea intensității GES a flotei folosind instrumente AI, analize și vehicule de capacitate mai mare.

Reducerea emisiilor poate rezulta din aprovizionarea locală și optimizarea rutelor, ajutată de o nouă infrastructură, cum ar fi centrele de distribuție. Se recomandă trecerea la moduri de transport mai ecologice, cum ar fi calea ferată sau pe apă, acolo unde este posibil, împreună cu înlocuirea motoarelor cu combustie cu alternative electrice sau cu emisii reduse.

Consum

Raportul subliniază, de asemenea, impactul sistemelor de răcire din magazine asupra obiceiurile de consum al băuturilor.

Răcitoarele mai noi, care utilizează CO2 și propan, au factori de emisie de peste 1.000 de ori mai mici decât cele mai vechi, cu agenți frigorifici cu emisii mari.

În cele din urmă, raportul îndeamnă companiile de băuturi să adopte scheme de compensare a carbonului și metode de captare directă a aerului pentru a atenua emisiile inevitabile de GES.

Accesează Raportul Kearney, Achieving net zero in beverages

Sursa foto: Kearney

Share this article
Prev Post

Inteligența artificială ar putea ajuta avioanele să evite dârele care încălzesc planeta

Next Post

Starbucks – presiuni din partea ONG-urilor legate de sustenabilitatea lanțului de aprovizionare cu cacao

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next