Îngrijorarea față de schimbările climatice a scăzut anul trecut în întreaga lume, arată un studiu citat de Reuters, mai puțin de jumătate dintre cei chestionați considerând că acestea reprezintă o „amenințare foarte gravă” pentru țările lor în următorii 20 de ani.
Doar 20% dintre respondenții din China, cel mai mare poluator din lume, au declarat că sunt de părere că schimbările climatice reprezintă o amenințare foarte serioasă, în scădere cu 3 puncte procentuale față de precedentul sondaj din 2019, a arătat miercuri sondajul realizat de Gallup World Risk Poll.
La nivel global, cifra a scăzut cu 1,5 puncte procentuale, ajungând la 48,7% în 2021, potrivit studiului Gallup, care are la bază peste 125.000 de interviuri în 121 de țări.
Pandemia COVID-19 și preocupările legate de probleme mai imediate, cum ar fi sănătatea și mijloacele de trai, pot explica parțial scăderea, a arătat sondajul, bazat pe peste 125.000 de interviuri în 121 de țări.
Conștientizarea schimbărilor climatice a crescut ușor în Statele Unite în 2021, al doilea cel mai mare poluator la nivel mondial, până la 51,5%, mai arată studiul.
Regiunile cu cele mai mari amenințări ecologice sunt, în genere, cele mai puțin preocupate de schimbările climatice, doar 27,4% dintre respondenții din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și 39,1% dintre cei din Asia de Sud fiind îngrijorați de riscurile climatice.
În ciuda îngrijorării în scădere, factura ecologică a schimbărilor climatice este în creștere la nivel global. Un studiu realizat de Institute for Economics and Peace în 228 de țări și teritorii a constatat că 750 de milioane de persoane la nivel mondial sunt afectate în prezent de subnutriție și de schimbările climatice, precum și de creșterea inflației, iar războiul Rusiei din Ucraina va amplifica insecuritatea alimentară în viitor.
Peste 1,4 miliarde de persoane din 83 de țări se confruntă cu un „stres hidric” extrem, în care peste 20% din populație nu are acces la apă potabilă curată, se arată în studiu. Mai multe țări europene se așteaptă să se confrunte cu o penurie critică de apă curată până în 2040, inclusiv Grecia, Italia, Olanda și Portugalia, potrivit raportului, care va afecta, de asemenea, cea mai mare parte a Africii subsahariene, a Orientului Mijlociu și a Africii de Nord.
Anual, poluarea aerului a costat lumea 8.100 de miliarde de dolari, adică 6,1% din produsul intern brut global, provocând între 6 și 9 milioane de decese, se arată în studiu, adăugând că costul mediu global al dezastrelor naturale a ajuns la 200 de miliarde de dolari anual, de patru ori mai mare decât în anii ‘80.
Foto: Pexels