Companii responsabile față de mediu și oameni

Între Vecini oferă granturi de 15.000 euro pentru proiecte comunitare

Proiecte Comunitare Între Vecini ECSR
Proiecte Comunitare Între Vecini ECSR

Asociația „Între Vecini”  finanțează și ghidează transformarea blocurilor din țară, ajutând vecinii să creeze comunități în blocul lor și să implementeze împreună proiecte în cartier. Între Vecini caută 10 grupuri de vecini din toată România cărora să le ofere granturi de 15.000 de euro, pentru a dezvolta activități comunitare și monta panouri fotovoltaice pe bloc. Bugetul este împărțit în maxim 8.000 Euro pentru instalarea unui kit de Panouri Fotovoltaice pentru a deveni prosumator și injecta energie în rețea, iar restul de bani vor fi folosiți pentru cele 10 proiecte comunitare.

Care sunt criteriile de eligibilitate?

  • Grupul de vecini care aplică locuiește la bloc, într-un oraș din România;
  • Grupul este format din minim 4 vecini + președintele asociației de proprietari;
  • Blocul grupului de vecini aplicant are Asociație de Proprietari, ce își poate asuma relația juridică cu Între Vecini;
  • În proximitatea blocului (maximum 500 m distanță) trebuie să existe un spațiu deschis unde se pot organiza activități comunitare cu minim 100 de persoane (grădină, parcare, curte interioare etc.)
  • Terasa blocului (circulabilă sau nu) trebuie să aibă o suprafață de minimum 40 mp neumbriți.
  • (bonus) Grupul demonstrează o bună cunoaștere și conectare la comunitatea în care va fi implementat proiectul, preferabil printr-un istoric de proiecte comunitare derulate sau parteneriate locale;
  • (bonus) Există minimum un canal de comunicare active cu vecinii din comunitate  (Pagină de Facebook/ Grup WhatsApp)

Între Vecini evaluează istoricul de proiecte, și existența unui canal de comunicare la bloc. Organizația își dorește să vadă dacă au existat inițiative în trecut în comunitate, iar grupul de comunicare poate fi Whatsapp sau Facebook. Cu cât mai mare și mai activ, cu atât mai bine.

Cum se va face selecția câștigătorilor?

Selecția câștigătorilor se va face în 3 etape:

  • Prima etapă este citirea Ghidului și completarea Formularului Aplicantului până la 31 martie 2024. 
  • În etapa 2, echipele anunțate vor trebui să trimită documentele menționate în Ghid până la 10 aprilie 2024 
  • În etapa 3, vor avea loc prezentarea planului de dezvoltare a comunității și jurizarea finală pe 27/28 aprilie 2024.  

Anunțarea câștigătorilor va avea loc pe 30 aprilie 2024.

Din cine este format juriul?

Juriul este format din membrii echipei Între Vecini, membrii nucleelor din comunitățile Între Vecini deja active și reprezentanți ai ONG-urilor partenere.

Jurizarea comunităților câștigătoare va ține cont de următoarele criterii:

  • Analiza de Nevoi;
  • Implicarea vecinilor;
  • Implicarea partenerilor locali;
  • Sustenabilitate;
  • Continuitate.

Citește Ghidul Aplicantului AICI.

Cum arată statisticile privind implicarea românilor în rezolvarea problemelor din comunitățile lor?

Potrivit unui studiu realizat cu ajutorul Reveal Marketing Research, când vine vorba despre implicarea în rezolvarea problemelor comunității, majoritatea respondenților (52%) se arată oarecum deschiși să se implice, însă în funcție de situație. 29% afirmă că s-ar implica cu siguranță, 12% recunosc că nu s-ar implica, dar ar fi dispuși să susțină inițiativele altora, iar 6% confirmă că deocamdată nu s-ar implica. 

Locurile de parcare (51%), dezvoltarea spațiilor verzi și a parcurilor (42%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (41%), lipsa măsurilor pentru contracararea infracționalității (38%) și îmbunătățirea infrastructurii (31%) se află pe primele cinci locuri în topul problemelor sau nevoilor pe care românii care locuiesc la bloc le consideră cele mai importante în comunitățile din care fac parte. 

Din perspectiva implicării în rezolvarea problemelor din comunități, românii par foarte receptivi. Cea mai mare parte dintre ei au afirmat că s-ar implica mult sau foarte mult în rezolvarea unor acțiuni precum: promovarea diversității și incluziunii (86%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (83%), promovarea serviciilor sociale și educația de calitate (79%), dezvoltarea activităților culturale și recreative (74%), pe lângă multe alte topicuri legate de transport, spații verzi, parcări ș.a.m.d.

Despre Între Vecini

ÎntreVecini este un ONG care regenerează spiritul comunitar la bloc și transformă grupurile de vecini din România în comunități sustenabile prin susținerea dezvoltării de proiecte în cartier. Proiectul ÎntreVecini este susținut de către BRD Groupe Société Générale în calitate de partener principal și de POWERToMe, MSL The Practice, Benga, DIUD, Colțan și Asociații.

Share this article
Prev Post

Fundația TELUS International Romania invită ONG-urile să aplice la prima sesiune de granturi din 2024

Next Post

6 din 10 români sunt dispuși să achiziționeze un smartphone recondiționat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next