Negocierile privind un viitor tratat global de combatere a poluării tot mai mari a plasticului s-au încheiat marți dimineață după discuții contradictorii, fără a se ajunge la un acord asupra unei decizii privind limitarea sustenabilă a producției de plastic, transmite Reuters.
Țările au fost de acord să-și reanalizeze anumite politici și date care țin de identificarea substanțelor chimice periculoase din plastic, de reproiectarea ambalajelor din plastic și de finanțarea eforturilor de combatere a poluării cu plastic, înainte de runda finală de negocieri de la Busan, Coreea, din 25 noiembrie a.c.
„Acesta este un pas mic pe un drum foarte lung”, a declarat Sivendra Michael, negociatorul principal pentru Fiji. „Avem literalmente șapte luni pentru a ne îndeplini această promisiune (de a ține în frâu poluarea cu plastic)”.
Având în vedere că producția de plastic este pe cale să se tripleze până în 2050, aceste niveluri „sunt nesustenabile și depășesc cu mult capacitățile noastre de reciclare și de gestionare a deșeurilor”, a declarat negociatorul-șef al Rwandei, Juliet Kabera.
„Știința este clară: trebuie să abordăm mai întâi nivelurile nesustenabile ale producției de plastic dacă vrem să punem capăt poluării cu plastic la nivel global”, a declarat Christophe Bechu, ministrul francez pentru tranziție ecologică.
Propunerile de limitare a producției de plastic s-au confruntat cu o opoziție puternică din partea unor țări producătoare de produse petrochimice, inclusiv Arabia Saudită și China, precum și din partea grupurilor industriale prezente în număr mare la Ottawa.
Acestea au susținut că timpul de dinaintea summitului final de la Busan ar fi mai bine folosit dacă țările s-ar concentra pe subiecte precum gestionarea deșeurilor de plastic și reproiectarea produselor din plastic.
Organizațiile de mediu prezente la negocieri și-au exprimat temerea cu privire la diluarea viitorului tratat, din cauza compromisurilor politice.
„Subiectele convenite (pentru discuțiile ulterioare) nu acoperă toate problemele aflate pe masă și nici întregul ciclu de viață al plasticului, a declarat Christina Dixon, militantă pentru oceane la Environmental Investigation Agency.
Sursa foto: Freepik (generată AI)