- Există 77% șanse ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată și aproape 100% șanse ca acesta să se claseze în primele cinci, potrivit Global Annual Temperature Rankings Outlook al NCEI
Luna trecută a fost cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată pe Pământ, prelungind seria de temperaturi lunare globale record la 14 luni consecutive.
Temperaturile de la suprafața mării la nivel mondial în luna iulie au fost pe locul secund ca cele mai calde înregistrată vreodată, punând capăt unei serii de 15 luni consecutive de recorduri, conform datelor și cercetătorilor de la Centrele naționale pentru informații de mediu (NCEI) ale NOAA – Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA.
Clima în cifre
Iulie 2024
Temperatura medie la suprafața planetei în luna iulie a fost cu 1,21 grade C peste media secolului al XX-lea de 15,8 grade C, fiind cea mai caldă lună iulie din înregistrările globale de 175 de ani ale NOAA. Iulie 2024 a fost, de asemenea, a 14-a lună consecutivă cu temperaturi record pentru planetă.
Temperaturile de luna trecută au fost peste medie pe cea mai mare parte a suprafeței terestre, cu excepția Alaskăi, a sudului Americii de Sud, a estului Rusiei, a Australiei și a vestului Antarcticii.
Africa, Asia și Europa au avut cele mai calde luni iulie înregistrate vreodată, în timp ce America de Nord a înregistrat a doua cea mai caldă lună iulie.
Temperatura globală a oceanelor a fost a doua cea mai ridicată înregistrată vreodată, punând capăt unei serii de 15 luni consecutive de temperaturi record. Temperaturile de la suprafața mării au fost peste medie în majoritatea zonelor, în timp ce părți din Pacificul tropical de est și Pacificul de sud-est au fost sub medie.
De la începutul anului până în prezent (ianuarie-iulie), temperatura globală la suprafață a fost cu 1,28 grade C peste media secolului al XX-lea, fiind cel mai cald înregistrat vreodată. Africa, Europa și America de Sud au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din acest an.
În conformitate cu Global Annual Temperature Rankings Outlook al NCEI, există 77% șanse ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată și aproape 100% șanse ca acesta să se claseze în primele cinci.
Alte evenimente climatice notabile
- Acoperirea globală de gheață marină a fost sub medie: Iulie a avut a doua cea mai mică acoperire de gheață marină din recordul de 46 de ani, cu 8,49 milioane de mile pătrate, care a fost cu 1,09 milioane de mile pătrate sub media 1991-2020. Acoperirea gheții marine arctice a fost sub medie (cu 330.000 de mile pătrate), iar întinderea gheții marine antarctice a fost sub medie (cu 760.000 de mile pătrate).
- Activitatea tropicală din iulie a fost sub medie: Șapte furtuni cu nume s-au format pe glob în luna iulie, ceea ce a fost sub media perioadei 1991-2020. În bazinul Atlanticului au avut loc două, inclusiv uraganul Beryl, cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată; în Pacificul de Est au avut loc trei, iar în Pacificul de Vest, două.
Sursa foto: NOAA