Proiectarea ecologică este un set de condiții pe care un produs trebuie să le îndeplinească în ceea ce privește protecția mediului în toate etapele ciclului său de viață, de la producție, la utilizare și până la sfârșitul vieții sale.
Consiliul UE a adoptat, scrie Balkan Green Energy News, un nou regulament privind proiectarea ecologică, care acoperă aproape toate tipurile de produse, cu scopul de a le face mai durabile și mai fiabile, precum și mai ușor de reparat și de reciclat, pentru a economisi resurse.
Uniunea Europeană a adoptat Directiva privind proiectarea ecologică în 2009. Până acum, normele se refereau la performanța energetică a aparatelor de uz casnic, iar potrivit Comisiei Europene, directiva a permis economisirea a aproximativ 120 de miliarde de euro la facturile de electricitate.
Noul regulament privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (ESPR) acoperă aproape toate tipurile de produse, cu excepția automobilelor și a articolelor enumerate la capitolul Apărare și securitate.
Consumatorii au acces online la pașapoartele digitale ale produselor
Regulamentul extinde directiva și introduce obligații privind aspecte precum durabilitatea produselor și capacitatea de reutilizare, modernizare și reparare. Normele interzic formularea de afirmații nefondate cu privire la sustenabilitatea produselor. Vor fi interzise dispozitivele care necesită înlocuirea consumabilelor mai devreme decât este necesar și cele care nu pot funcționa corect fără piese de schimb originale ale producătorului.
În plus, regulamentul limitează conținutul de substanțe care impiedică circularitatea, eficiența energetică și economiile de materiale, nivelul de conținut reciclat, capacitatea de reutilizare și de reciclare, precum și amprenta de carbon și de mediu.
Produsele trebuie să aibă un pașaport digital
O altă inovație este pașaportul digital al produsului. Pentru a-i informa mai bine pe consumatori cu privire la produsele pe care le cumpără, produsele aflate la vânzare vor trebui să aibă un pașaport digital. Comisia Europeană va gestiona un portal web public care va permite consumatorilor să caute și să compare informațiile conținute în aceste documente, a precizat Consiliul UE.
Fără distrugerea hainelor nevândute
Regulamentul introduce o interdicție privind distrugerea produselor textile și a încălțămintei nevândute. Marilor companii le va fi complet interzis la 2 ani de la publicarea regulamentului să distrugă hainele, accesoriile și încălțămintea nevândute. Interdicția va fi introdusă ulterior pentru întreprinderile mijlocii. S-a convenit asupra unei derogări pentru întreprinderile mici.
Regulamentul privind proiectarea ecologică va fi aliniat la legea privind serviciile digitale, în cazul produselor vândute online.
Un acord provizoriu cu Parlamentul European privind noul regulament a fost încheiat pe 4 decembrie 2023.
Foto: iStock