Inițiativa privind obiectivele bazate pe știință (SBTi) a confirmat o creștere de 100% a numărului de întreprinderi care își stabilesc obiective aliniate la știința climatică în 2023. Inițiativa Science Based Targets este un parteneriat între CDP, WRI, UN Global Compact și WWF, care are ca scop definirea obiectivelor de reducere a emisiilor corporative, în conformitate cu Acordul de la Paris.
Raportul de monitorizare SBTi 2023, citat de publicația edie, a înregistrat o creștere de 102% a numărului de întreprinderi care își stabilesc obiective bazate pe știință numai în 2023, comparativ cu toți anii de la începutul inițiativei.
Potrivit raportului, s-a înregistrat o creștere cu 83% a numărului de instituții financiare și o creștere cu 57% a numărului de întreprinderi care și-au stabilit obiective bazate pe știință în 2023, comparativ cu 2022. SBTi a înregistrat, de asemenea, o „creștere majoră” a numărului de IMM-uri care și-au stabilit obiective.
În total, 449 de întreprinderi și-au stabilit obiective care sunt în conformitate cu standardul Net-Zero al SBTi, care prevede reducerea emisiilor cu cel puțin 90% până cel târziu în 2050. Aceasta reprezintă o creștere de 245% față de cifrele din 2022.
Industria prelucrătoare și serviciile au reprezentat 58% din companiile care și-au stabilit obiective în 2023. Sectorul farmaceutic și al asistenței medicale, care a înregistrat cea mai mică creștere în 2022, a înregistrat o creștere de 222% a numărului de întreprinderi cu obiective validate, cea mai mare creștere înregistrată de un sector anul trecut.
Regatul Unit a fost detronat ca națiune cu cel mai mare număr de companii validate. Japonia are acum un total de 768 de întreprinderi validate, depășind Regatul Unit (693) și SUA cu 465.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată în India. În 2023, 78 de societăți au stabilit obiective bazate pe știință în India, ceea ce reprezintă o creștere de 520%, numărul total fiind acum de 93.
SBTi își perfecționează în prezent standardul Corporate Net-Zero după lansarea versiunii inaugurale în 2021. Înaprilie, SBTi a publicat o declarație prin care a confirmat că va elabora orientări actualizate cu privire la modul în care companiile pot utiliza „certificatele privind atributele de mediu”, inclusiv creditele de carbon, pentru a contabiliza îndeplinirea obiectivelor lor climatice, în special cele referitoare la emisiile de domeniul 3 (indirecte).
Se așteaptă ca această actualizare să relaxeze orientările privind utilizarea compensărilor emisiilor de carbon. În prezent, întreprinderile care doresc să se alinieze la standardul Net-Zero al SBTi pot apela la compensări doar pentru a acoperi 10% din emisiile lor absolute din toate domeniile de aplicare. Multe întreprinderi și-au exprimat îngrijorarea că nu vor fi în măsură să realizeze reduceri atât de semnificative ale emisiilor.
Raportul vine la doar câteva zile după ce British Standards Institution (BSI) a lansat un proces de 18 luni pentru a dezvolta un nou standard, verificabil independent, care să asigure credibilitatea obiectivelor net-zero ale întreprinderilor și ale altor organizații.