Companii responsabile față de mediu și oameni

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale UE, la raport

Eurostat a lansat astăzi publicația „Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană – Raport de monitorizare a progreselor înregistrate în vederea atingerii ODD-urilor în contextul UE – ediția 2024″. Această publicație oferă cititorilor o imagine de ansamblu statistică a progreselor înregistrate de UE în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Raportul de monitorizare al Eurostat arată că, pe baza evaluării datelor disponibile în ultimii 5 ani, UE a înregistrat progrese în ceea ce privește majoritatea ODD-urilor, rămânând ușor în urmă în privința altora.

UE a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește reducerea inegalităților (ODD 10) și munca decentă și creșterea economică (ODD 8), mai mulți indicatori atingând valori record. De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește ODD 1 – eradicarea oricărei forme de sărăcie extremă.

S-au înregistrat realizări bune în ceea ce privește obiectivele privind agricultura durabilă (ODD 2), inovarea și infrastructura (ODD 9), consumul și producția durabile (ODD 12), viața subacvatică (ODD 14), educația de calitate (ODD 4) și egalitatea de gen (ODD 5).

Între timp, obiectivele privind pacea, justiția și instituțiile puternice (ODD 16), orașele și comunitățile durabile (ODD 11), parteneriatele globale (ODD 17) au înregistrat progrese moderate în UE. Același lucru s-a întâmplat și în cazul ODD 13, acțiunea pentru climă.

În ceea ce privește obiectivul privind apa curată și salubritatea (ODD 6), mai mulți indicatori arată evoluții pozitive, dar alții nu înregistrează niciun progres.

În ceea ce privește energia curată și la prețuri accesibile (ODD 7), s-a observat un ușăr regres în ceea ce privește accesibilitatea energiei și dependența UE de importurile de energie din cauza impactului negativ al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a crizei energetice care a urmat în UE.

Obiectivul privind sănătatea și bunăstarea (ODD 3) a fost influențat negativ de pandemia COVID-19.

Obiectivul privind viața pe pământ (ODD 15) este caracterizat de mai multe tendințe nesustenabile în domeniile biodiversității și degradării terenurilor, ceea ce conduce la o evaluare moderat nefavorabilă a progreselor înregistrate de UE în acest domeniu în perioada evaluată pe termen scurt.

Setul de indicatori ODD al UE este structurat pe 17 obiective, cu 102 indicatori, revizuiți în fiecare an, aliniați, dar nu identici cu indicatorii ODD ai ONU, utilizați ca bază pentru monitorizarea progreselor înregistrate în direcția ODD în contextul UE.

Mulți dintre indicatori sunt, de asemenea, utilizați pentru a monitoriza politicile existente, cum ar fi cel de al 8-lea Program de acțiune pentru mediu și Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre progresele înregistrate de UE în vederea atingerii obiectivelor, Eurostat vă invită să participați la webinarul din acest an privind progresele înregistrate de UE în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), care va avea loc joi, 20 iunie 2024, între 15.00 și 16.00 CEST.

Detalii, AICI.

Share this article
Prev Post

Obiectiv Henkel: scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 100 de tone metrice până în 2025 / Compania continuă în România seria acțiunilor dedicate sustenabilității

Next Post

Instalațiile solare din Germania au crescut cu 35% la începutul anului 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next