Pierderile economice globale ar putea ajunge la 5.000 de miliarde de dolari în cazul unei „creșteri plauzibile” a fenomenelor meteorologice extreme legate de schimbările climatice care provoacă pierderi de recolte și penurii de alimente și apă, a declarat Lloyd’s of London, cea mai importantă piață mondială de asigurări și reasigurări, citată de Reuters.
Lloyd’s a făcut modelări cu privire la pierderi economice globale de pe urma fenomenelor meteo extreme prin estimarea impactului şocurilor alimentelor şi apei asupra Produsului Intern Brut mondial pe o perioadă de cinci ani. Media ponderată a pierderilor în cele trei tipuri de scenarii pe care le-a modelat (major, sever şi extrem) este de 5.000 de miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani, variind între 3.000 de miliarde de dolari în scenariul cu cea mai redusă gravitate şi până la 17.600 de miliarde de dolari în cel mai extrem scenariu.
Lloyd’s, care a realizat cercetarea alături de Centrul Cambridge pentru Studii de Risc, a subliniat că „scenariul său de risc sistemic” este ipotetic, precizând însă că acesta va îmbunătăți înțelegerea întreprinderilor și a factorilor de decizie politică cu privire la expunerea lor la amenințări critice, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme.
„Economia globală devine din ce în ce mai complexă și tot mai supusă amenințărilor sistemice”, a declarat Trevor Maynard, director executiv pentru riscuri sistemice în cadrul Centrului Cambridge pentru studii de risc, care a adăugat că cercetarea „va ajuta companiile și factorii de decizie politică să exploreze impactul potențial al acestor scenarii”.
Pe lângă scenariul global, instrumentul de date include și analize regionale, care ilustrează pierderile economice potențiale în cazul în care evenimentele se concentrează asupra unei anumite regiuni. Timpul de redresare pentru fiecare țară sau regiune în parte depinde de structura economiei, de nivelurile de expunere și de capacitatea de reziliență a acestora.
De exemplu, dacă un o serie de astfel de evenimente extreme s-ar concentra asupra Chinei Mari (Greater China), zona care ar resimți cel mai mare impact financiar, pierderile economice ar putea fi de 4,6 trilioane de dolari în 5 ani. Pe de altă parte, ca procent din PIB, Caraibe ar fi cel mai afectat de un eveniment concentrat pe țărmurile sale, pierzând 19% din PIB în 5 ani. Pierderile economice ale Europei ar fi de 3,46 trilioane de dolari.
Accesează comunicatul integral Lloyd’s
Sursa foto: freepik