Producția globală de combustibili fosili în 2030 va fi de peste două ori mai mare decât nivelurile considerate compatibile cu îndeplinirea obiectivelor climatice stabilite în cadrul Acordului privind clima de la Paris din 2015, potrivit unui raport al Programului Națiunilor pentru Mediu (UNEP), citat de Reuters.
Raportul publicat astăzi vine înaintea reuniunii globale COP 28 privind clima, care va începe pe 30 noiembrie în Emiratele Arabe Unite (EAU), principalul producător de petrol și gaze naturale din Golful Persic.
„Eliminarea treptată a combustibililor fosili este una dintre chestiunile esențiale care vor fi negociate la COP28”, a declarat Ploy Achakulwisut, cercetător la Stockholm Environment Institute (SEI) și unul dintre principalii autori ai raportului, în cadrul unei conferințe de presă.
„Avem nevoie ca țările să se angajeze la eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili pentru a menține pe linia de plutire obiectivul de 1,5 grade Celsius”, a spus ea.
În cadrul Acordului de la Paris, națiunile s-au angajat să atingă un obiectiv pe termen lung de limitare a creșterii temperaturii medii la mai puțin de 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale și să încerce să o limiteze și mai mult, la 1,5 grade Ceslius.
În timp ce oamenii de știință susțin că utilizarea combustibililor fosili trebuie redusă pentru a atinge acest obiectiv, țările lumii nu au reușit să ajungă la niciun acord internațional privind stabilirea unor date ferme de eliminare treptată a utilizării combustibililor fosili.
Având în vedere riscurile și incertitudinile legate de captarea și stocarea carbonului și de eliminare a dioxidului de carbon, țările ar trebui să urmărească o eliminare aproape totală a producției și utilizării cărbunelui până în 2040 și o reducere combinată a producției și utilizării petrolului și gazelor naturale cu cel puțin trei sferturi până în 2050, față de nivelurile din 2020.
În timp ce 17 dintre cele mai mari 20 de țări producătoare de combustibili fosili prezentate în raport s-au angajat să atingă un nivel net zero de emisii – multe dintre ele lansând inițiative de reducere a emisiilor provenite din activitățile de producție de combustibili fosili – niciuna nu s-a angajat să reducă producția de cărbune, petrol și gaze naturale în conformitate cu limitarea încălzirii la 1,5°C, iar majoritatea continuă să promoveze, să subvenționeze, să sprijine și să planifice extinderea producției de combustibili fosili.
Cele 20 de țări analizate reprezintă 82% din producția mondială de combustibili fosili și 73% din consum, printre acestea numărându-se Australia, China, Norvegia, Qatar, regatul Unit al marii Britanii, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite.
Raportul a fost realizat de UNEP împreună cu experți de la Stockholm Environment Institute (SEI), Climate Analytics, E3G și International Institute for Sustainable Development (IISD).
Foto: stevepb – Piaxabay