Comisia Europeană a publicat marți un raport care evidențiază starea precară a resurselor de apă din Uniunea Europeană, relevând că majoritatea corpurilor de apă de suprafață sunt contaminate cu substanțe chimice
Conform evaluării UE, citate de Reuters, doar 39,5% dintre corpurile de apă de suprafață – incluzând lacuri, râuri și ape costiere – se aflau într-o stare ecologică bună în 2021. Mai îngrijorător este faptul că doar 26,8% prezentau o stare chimică bună, în scădere semnificativă față de 33,5% în 2015. Deși s-au înregistrat unele îmbunătățiri parțiale, cum ar fi în cazul plantelor acvatice din lacuri, acestea nu au fost suficiente pentru a ameliora starea generală a corpurilor de apă.
Situația este mai favorabilă în cazul apelor subterane, unde 86% dintre corpurile de apă prezintă o stare chimică bună. Cu toate acestea, datele arată că nitrații proveniți din agricultură continuă să polueze rezervele de apă subterană în majoritatea țărilor membre UE.
Abordarea acestei probleme reprezintă o provocare politică majoră, în special din cauza impactului substanțial al agriculturii asupra resurselor de apă, prin irigații și poluare cu nitrați proveniți din fertilizatori. Fermierii europeni și-au demonstrat deja influența politică anul trecut, organizând proteste care au determinat Bruxelles-ul să reducă unele măsuri de protecție a mediului.
Cu majoritatea țărilor estimate să rateze ținta UE ca toate apele de suprafață să atingă o stare „bună” până în 2027, lipsa de acțiune ar putea duce la proceduri legale. Olanda se confruntă deja cu un ordin judecătoresc pentru reducerea drastică a poluării cu azot, care afectează calitatea apei.
În această situație, UE ar putea aloca mai multe fonduri din următorul buget pentru curățarea resurselor de apă, deși aceste cereri vor concura cu solicitările guvernelor pentru creșterea cheltuielilor UE în domeniul apărării și industriei.