Uniunea Europeană va cheltui 3,5 miliarde de euro pentru a proteja oceanul și a promova sustenabilitatea printr-o serie de inițiative în acest an, a declarat marți cel mai înalt oficial de mediu al UE, citat de Reuters.
Cele 40 de angajamente variază de la combaterea poluării marine, la sprijinirea pescuitului sustenabil și investiții în așa-numita economie albastră – utilizarea sustenabilă a resurselor marine și de apă dulce pentru activitatea economică.
Angajamentele au fost anunțate în cadrul conferinței anuale „Oceanul nostru” (Our Ocean), care a avut loc săptămâna aceasta la Atena și la care au participat aproximativ 120 de țări.
„Oceanul face parte din ceea ce suntem și este responsabilitatea noastră comună”, a declarat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit.
Printre angajamentele asumate se numără sprijinirea a 14 investiții și a unei reforme în domeniul pescuitului durabil în Cipru, Grecia, Polonia și Portugalia, în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro, precum și 980 de milioane de euro în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (RRF) al UE, care vor fi utilizate în Cipru, Finlanda, Grecia, Italia și Spania pentru a sprijini patru investiții și două reforme pentru combaterea poluării marine.
Alte inițiative sunt destinate să ajute țările africane să își dezvolte economia albastră.
Peste 400 de noi angajamente în valoare de 10 miliarde de dolari vor fi anunțate în timpul conferinței, a declarat luni un oficial guvernamental grec pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.
Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene a declarat luna trecută că temperaturile oceanelor au atins un nivel record în februarie, potrivit datelor care datează din 1979. Pescuitul excesiv și poluarea cu plastic sunt, de asemenea, amenințări majore pentru oceane.
Credit: AFP/Getty Images