Companii responsabile față de mediu și oameni

UE va propune un nou obiectiv climatic pentru 2040 până la sfârșitul lunii martie

Comisia Europeană a anunțat că va prezenta în acest trimestru o propunere pentru un nou obiectiv climatic ambițios, care vizează reducerea emisiilor în Europa până în 2040.

Conform programului de lucru al Comisiei, publicat recent, se va modifica legea climatică europeană pentru a stabili ținta pentru 2040, o mișcare strategică menită să mențină statele membre pe traiectoria către obiectivul de emisii nete zero până în 2050.

Propunerea Comisiei prevede o reducere colectivă a emisiilor nete cu 90% până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990, reprezentând un pas semnificativ față de angajamentul actual de reducere cu 55% până în 2030.

Acest nou obiectiv pentru 2040 va servi și ca bază pentru stabilirea țintei pentru 2035, pe care toate țările membre trebuie să o prezinte la ONU în acest an, ca parte a contribuției naționale la Acordul climatic de la Paris.

Progresul înregistrat până în prezent de UE în reducerea emisiilor este notabil. Pachetul Climă și Energie 2020 al UE, care a vizat o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020 față de nivelul din 1990, a fost depășit.

De asemenea, Decizia privind partajarea eforturilor din perioada 2013-2020 a condus la o reducere de peste 16% a emisiilor de CO2 față de nivelurile din 2005, depășind obiectivul inițial de 10%.

Până în octombrie 2023, UE a reușit să reducă emisiile nete cu aproximativ o treime față de anul de referință, datorită diverselor politici implementate. În ultimii ani, s-au înregistrat reduceri anuale semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră, în principal datorită utilizării sporite a energiilor regenerabile și diminuării ponderii combustibililor fosili, precum cărbunele și gazele naturale.

Cu toate acestea, experții consideră că politicile actuale rămân insuficiente pentru atingerea obiectivelor pe termen lung fără măsuri suplimentare substanțiale. Această nouă propunere pentru 2040 reprezintă astfel un pas crucial în intensificarea eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice și în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic.

Share this article
Prev Post

Energia solară va depăși hidroenergia în Croația până în 2040

Next Post

DB Schenker în România susține „Cântec de leagăn pentru Polizu”, proiectul de renovare și dotare a Maternității Polizu din București, coordonat de Organizația Salvați Copiii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next