Un nou raport susține că politicile coordonate la nivel mondial ar putea reduce cu 90% cantitatea anuală de plastic gestionat necorespunzător și cu 30% producția de plastic virgin până în 2040.
Raportul „Towards Ending Plastic Pollution by 2040: 15 Global Policy Interventions for Systems Change” a fost comandat de Consiliul Nordic al miniștrilor pentru climă și mediu și elaborat de Systemiq, companie centrată pe rezolvarea problemelor sociale și de mediu prin implicarea mediului de business.
Potrivit raportului, citat de publicația Circular, lipsa de acțiune politică la nivel mondial ar putea crește producția de plastic virgin cu 66%, de la 430 de milioane de tone în 2019, la 712 Mt în 2040, aproape că ar dubla cantitatea anuală de plastic prost gestionat, ajungând la 250 de milioane de tone, și ar putea crește emisiile de gaze cu efect de seră cu 63% până în 2040, în comparativ cu nivelurile din 2019.
Raportul propune un set 15 măsuri globale de-a lungul întregului ciclu de viață al plasticului și subliniază că acestea pot fi eficiente doar prin reglementări comune puse în aplicare ca parte a unui instrument internațional, obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru a pune capăt poluării cu plastic.
Totuși, se subliniază în raport, chiar și după punerea în aplicare a măsurilor propuse, 13 Mt de plastic ar ajunge să fie gestionate necorespunzător, inclusiv 5 Mt de microplastice.
Printre măsurile și intervențiile propuse în raport, se numără: taxe pentru plasticul virgin pentru a finanța soluții pe tot ciclul de viață al plasticului; interzicerea materialelor plastice de unică folosință care pot fi evitate; obiective de reutilizare pentru materialele plastice de unică folosință care pot fi evitate; eliminarea treptată a materialelor plastice problematice; reguli de proiectare pentru reutilizare sigură, reparații, durabilitate și reciclare rentabilă; restricții privind comerțul cu deșeuri de plastic; standarde privind eliminarea controlată a deșeurilor care nu pot fi prevenite sau reciclate în condiții de siguranță; programe de atenuare și de eliminare a materialelor plastice existente în mediul înconjurător; politici în amonte pentru a reduce utilizarea și emisiile de microplastice; politici în aval pentru captarea microplasticelor și eliminarea lor controlată etc.
Raportul estimează că impactul acestor măsuri ar putea însemna o creștere de șapte ori a producției globale de reciclare până în 2040, de la 29 Mt în 2019 la 201 Mt până în 2040, în special prin intermediul obiectivelor de reciclare, al normelor de proiectare a produselor, al schemelor de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR) și al taxelor pe materialele plastice virgine.
Conform raportului, emisiile de GES în 2040 ar rămâne la același nivel ca în 2019, dar ar reprezenta o reducere a emisiilor de GES din sistemul global de plastic cu 40 % față de nivelurile din 2040 în scenariul „Business-as-Usual”.
De asemenea, raportul afirmă că aplicarea politicilor propuse ar putea genera economii importante în ceea ce privește cheltuielile publice cumulate în perioada 2025-2040; cu toate acestea, aceste economii s-ar aplica cu precădere în regiunile cu infrastructură existentă.
Yoni Shiran, Partener în domeniul materialelor plastice la Systemiq, a comentat: „Acest raport stabilește un nou punct de referință și arată că implementarea a 15 intervenții de anvergură la nivel global ne-ar putea duce foarte departe în călătoria către eliminarea poluării cu plastic până în 2040.” „Pachetul de politici sugerat prezintă un punct de plecare. Cu toate acestea, sunt necesare măsuri suplimentare și mai puternice pentru a elimina complet materialele plastice gestionate greșit, pentru a aborda riscurile pentru sănătate și biodiversitate, pentru a asigura o tranziție echitabilă și pentru a aborda criza climatică.”
Sursa foto: Unsplash