Lumea iese din cea mai caldă vară din emisfera nordică de la începutul înregistrărilor, a declarat vineri serviciul Copernicus de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene (C3S), citat de Reuters, pe măsură ce încălzirea globală continuă să se intensifice.
Căldura excepțională crește probabilitatea ca anul 2024 să devanseze anul 2023 ca cel mai călduros an înregistrat pe planetă.
„În ultimele trei luni ale anului 2024, planeta a cunoscut cele mai calde luni iunie și august, cea mai caldă zi înregistrată și cea mai caldă vară boreală înregistrată”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.
Dacă țările nu își reduc urgent emisiile care încălzesc planeta, fenomenele meteorologice extreme „nu vor face decât să devină mai intense”, a spus ea. Emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.
Schimbările climatice ale planetei au continuat să provoace dezastre în această vară. În Sudan, inundațiile provocate de ploile abundente de luna trecută au afectat peste 300.000 de persoane și au adus holera în țara devastată de război.
Oamenii de știință au confirmat că schimbările climatice sunt cauza secetei severe din insulele italiene Sicilia și Sardinia și au intensificat taifunul Gaemi, care a traversat Filipine, Taiwan și China în iulie, provocând moartea a peste 100 de persoane.
Oamenii de știință au analizat setul de date al CS3, care datează din 1943, cu o serie de alte date pentru a confirma că această vară a fost cea mai caldă din perioada preindustrială din 1850.