Companii responsabile față de mediu și oameni

Ziua mondială a mediului. UNEP trage un semnal de alarmă privind nevoia urgentă de refacere a terenurilor degradate

  • Noi statistici privind impactul schimbărilor climatice asupra economiei

Tema din acest an a Zilei mondiale a mediului este ”Land restoration, desertification and drought resilience” – Refacerea terenurilor degradate, deşertificarea şi rezistenţa la secetă, informează Agerpres, citând UNEP – Programul Națiunilor pentru Mediu.

Restaurarea terenurilor este un pilon-cheie al „Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor” (2021-2030), un semnal de alarmă pentru protejarea şi revitalizarea ecosistemelor din întreaga lume, ca măsură esențială de combatere a crizei climatice şi de îmbunătăţire a securităţii alimentare, a aprovizionării cu apă şi biodiversităţii, în acord cu atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Citește și: Ziua Mondială a Mediului 2024 va fi găzduită de Arabia Saudită. Republica Coreea și-a asumat rolul de gazdă în 2025

Schimbările climatice afectează economia

Un nou studiu, realizat de Universitățile Northwestern și Harvard, citat de TVR Info, arată că o încălzire suplimentară de 1°C ar duce la o scădere cu 12% a PIB-ului global, procent semnificativ mai mare decât estimările anterioare, care se situau între 1% și 2%.

Autorii studiului au folosit modificările trecute ale temperaturilor cauzate de erupțiile vulcanice și El Nino pentru a modela impactul unei planete mai calde.

Studiul are o serie de limitări. De exemplu, se bazează pe date din întreaga lume, ceea ce înseamnă că nu poate lua în considerare impactul diferențiat al schimbărilor climatice asupra diferitelor regiuni. De asemenea, nu ia în considerare potențialul de adaptare la schimbările climatice.

Cu toate acestea, estimările sunt extrem de îngrijorătoare: un scenariu de schimbări climatice cu o încălzire de peste 3°C ar fi, conform studiului, o lovitură echivalentă cu lupta unui război permanent.

Share this article
Prev Post

98 de ONGuri s-au înscris în competiția de proiecte inovatoare lansată de programul Start ONG. Cel puțin 6 vor fi finanțate

Next Post

AquaKit: Elevii învață despre calitatea apelor de suprafață printr-un proiect educațional lansat de MaiMultVerde și BCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next