Pe 1 august 2024, omenirea și-a folosit toate resursele naturale pe care planeta noastră le poate regenera într-un an. În ultimele trei decenii, Earth Overshoot Day (Ziua supraexploatării Pământului) a sosit mai devreme în fiecare an. În 2000, aceasta zi a căzut pe 23 septembrie, în timp ce anul acesta este cu 54 de zile mai devreme, informează Balkan Green Energy News.
Conform calculelor Global Footprint Network, omenirea consumă resurse într-un ritm care ar necesita aproape două planete (1,7 Pământuri) pentru a menține echilibrul.
Earth Overshoot Day se calculează împărțind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse naturale pe care Pământul o poate regenera într-un an) la amprenta ecologică a umanității, sau consumul proiectat pentru anul în curs, și înmulțind cu numărul de zile din an.
Datoria ecologică apare deoarece ne supraîncărcăm și ne epuizăm capitalul natural, amenințând astfel disponibilitatea resurselor pentru generațiile viitoare.
„Costurile acestui exces de cheltuieli ecologice globale devin din ce în ce mai evidente sub forma despăduririlor, a eroziunii solului, a pierderii biodiversității și a acumulării de dioxid de carbon în atmosferă. Acesta din urmă duce la schimbări climatice, la evenimente meteorologice extreme mai frecvente și la scăderea producției de alimente”, avertizează Global Footprint Network.
În Balcani, Slovenia „trăiește pe datorie” din 25 aprilie. Ea a fost urmată de Bosnia și Herțegovina (9 mai), Serbia (23 mai), Grecia (25 mai), Croația (28 mai), Muntenegru (30 mai), Bulgaria (2 iunie) și România (10 iulie).
În ultimele trei decenii, Ziua supraexploatării Pământului a fost înregistrată din ce în ce mai devreme. De exemplu, în anul 2000, aceasta a avut loc pe 23 septembrie, în timp ce anul acesta este cu 54 de zile mai devreme, pe 1 august.
Reducerea cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili ar amâna data cu trei luni
Există soluții pentru a amâna data intrării în datoria ecologică. De exemplu, reducerea cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili ar amâna data cu trei luni.
Christoph Bals, directorul de politici al organizației pentru climă Germanwatch, observă că există indicii că povara se va ușura datorită utilizării surselor de energie regenerabilă, stocării energiei, mobilității electrice și pompelor de căldură, dar toate aceste măsuri și tendințe trebuie accelerate în mod semnificativ pentru a atenua impactul și pierderile masive de biodiversitate, a subliniat el.
Călătoriile cu avionul sunt deosebit de dăunătoare pentru climă. Cu toate acestea, peste 80 % din oameni nu călătoresc niciodată cu avionul, ceea ce înseamnă că o mică parte din populația lumii este responsabilă pentru unul dintre principalii factori determinanți ai crizei climatice, a explicat Jacob Rohm, responsabil pentru sectorul mobilității neutre din punct de vedere climatic la Germanwatch.