O evaluare de referință a Organizației Națiunilor Unite privind progresele înregistrate la nivel mondial în ceea ce privește reducerea emisiilor arată că țările nu reușesc în mare măsură să își respecte angajamentele asumate, ceea ce duce la o încălzire globală catastrofală a planetei.
Secretariatul ONU pentru schimbări climatice a calculat progresele înregistrate de fiecare țară din lume în ceea ce privește angajamentele de reducere a emisiilor și a evaluat în ce măsură acestea contribuie la combaterea încălzirii globale. Răspunsul este că nu este suficient.
Raportul publicat vineri afirmă că guvernele trebuie să găsească rapid o modalitate de a reduce miliarde de tone de dioxid de carbon dacă vor să împiedice încălzirea globală să depășească 1,5 grade Celsius până la sfârșitul deceniului.
Timpul se scurge. Potrivit oamenilor de știință din cadrul Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice sponsorizat de ONU, lumea este pe cale să depășească 1,5 grade Celsius pe termen scurt dacă nu se iau măsuri imediate. Potrivit agenției europene de observare a Pământului, Copernicus, vara aceasta a fost deja cea mai caldă înregistrată la nivel global, cu o mare diferență, deoarece valurile de căldură extremă au afectat America de Nord, Europa și Asia.
Citește și: Concurs de postere pentru Săptămâna internațională de conștientizare a compostului 2024
Încălzirea în continuare ar duce la mai multe fenomene meteorologice extreme, incendii și furtuni, care, la rândul lor, pot distruge comunități, obligând oamenii să își părăsească locuințele sau țările. De asemenea, poate distruge culturile, creând și mai multe penurii de alimente, încălzind în același timp mările și amenințând speciile.