Temperaturile medii din întreaga lume pentru luna octombrie au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată, subliniind și mai mult tendința de încălzire pe termen lung, relevă cele mai recente date ale Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S).
Aceasta este a cincea lună consecutivă în care recordurile de temperatură fie au fost depășite, fie au fost foarte aproape de a fi depășite.
Temperatura medie a aerului la suprafață a fost de 15,30°C, cu 0,85°C peste media 1991-2020 pentru luna octombrie și cu 0,40°C peste cea mai caldă lună octombrie anterioară, în 2019.
De la începutul anului până în octombrie, temperatura medie globală pentru 2023 a fost cea mai ridicată înregistrată, cu 1,43°C peste media preindustrială 1850-1900 și cu 0,10°C mai mare decât media pe zece luni pentru 2016, deocamdată cel mai cald an calendaristic înregistrat.
Pentru Europa, luna octombrie 2023 a fost a patra cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată, cu 1,30°C mai mare decât media 1991-2020.
În octombrie 2023, precipitațiile au fost peste medie în cea mai mare parte a Europei: furtuna Babet a lovit nordul Europei, iar furtuna Aline a afectat Portugalia și Spania, aducând precipitații abundente și inundații.
Luna octombrie a marcat a șasea lună consecutivă în care întinderea gheții marine din Antarctica a rămas la niveluri minime record pentru această perioadă a anului, iar întinderea gheții marine din Arctica a atins a șaptea cea mai mică valoare pentru luna octombrie.
„Luna octombrie 2023 a înregistrat anomalii de temperatură excepționale, după patru luni în care recordurile de temperatură la nivel global au fost resetate. Putem spune cu aproape certitudine că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată, iar în prezent se află cu 1,43ºC peste media preindustrială. Sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei înainte de COP28 nu a fost niciodată mai mare.” a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice.
Foto: rawpixel – freepik