Investițiile în tehnologiile dezvoltate de startup-urile din Europa Centrală și de Est (ECE) pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de la 10,6 milioane de dolari în 2013, la 398 milioane de dolari în 2020, respectiv la peste 502 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2021, potrivit raportului Net Zero Future 50 – ediția ECE, realizat de PwC și Wolves Summit.
Evoluția se datorează, în principal, creșterii numărului de tranzacții evaluate la peste 100 de milioane de dolari în sectoare precum mobilitatea și transportul, industrie, producție și managementul resurselor, ca urmare a obiectivelor ambițioase ale statelor și, implicit, ale companiilor de reducere a emisiilor de carbon.
Peste 80% din finanțările din Europa Centrală și de Est au fost atrase în ultimul an de startup-urile din Estonia și Lituania pentru tehnologii destinate reducerii emisiilor de carbon, iar circa 55% au fost orientate către sectorul de transport și mobilitate, deoarece vehiculele electrice, micro-mobilitatea și alte modele inovatoare de transport sunt în atenția investitorilor și consumatorilor.
În România, două startup-uri au atras investiții pentru tehnologii destinate reducerii emisiilor de carbon, ambele activând în domeniul materialelor de construcții.
Europa Centrală și de Est contribuie cu aproximativ 3,73% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global, însă atrage doar 0,79% din investițiile globale în tehnologiile climatice.
Potrivit raportului, România are una dintre cele mai mici rate de emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 3% din totalul emisiilor la nivelul Europei Centrale și de Est.
Conform estimărilor, 1,75 miliarde de dolari s-au investit în tehnologiile climatice în ECE între 2013 și prima jumătate a anului 2021.
Alte concluzii ale raportului
- Ecosistemul tehnologiilor din domeniul schimbărilor climatice din Europa Centrală și de Est se află la început;
- 50 de startup-uri au fost incluse în analiză, cele mai multe provenind din Polonia (14) și Estonia (13). În ceea ce privește sectorul de activitate, cele mai multe activează în domeniul agricol și alimentar (12), energie (10), construcții (9) și industrie, producție și managementul resurselor (9);
- Sectoarele subfinanțate, între 2013 și prima jumătate a anului 2021, sunt agricol și alimentar care au atras puțin peste 2% din totalul finanțărilor, respectiv energetic cu aproximativ 1,3%.
Țările incluse în raport sunt: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Kosovo, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Mongolia, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan.