Cheltuielile UE pentru protecţia mediului s-au ridicat în 2021 la 292 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date Eurostat. Cu o creştere medie de peste 3% în fiecare an, cheltuielile pentru protecţia mediului au urcat cu 54% din 2006. Aceste cheltuieli includ investiţii şi consum.
Ca procent din produsul intern brut, cheltuielile pentru protecția mediului au rămas relativ stabile în ultimii 15 ani, situându-se la aproximativ 2,0 % din PIB.
Urmând tendința anilor anteriori, cheltuielile companiilor au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru protecția mediului, reprezentând 55% din totalul cheltuielilor în 2021. Ponderea cheltuielilor publice și a sectorului non-profit a fost de 24%, în timp ce ponderea gospodăriilor populației a fost de 21% din totalul cheltuielilor. Comparativ cu 2006, toate cele trei sectoareau înregistrat creșteri ale cheltuielilor: 62% pentru corporații, 41% pentru administrația publică și sectorul non-profit și 52% pentru gospodării.
Eurostat estimează că, în 2021, gestionarea deșeurilor și tratarea apelor reziduale au reprezentat 28% și respectiv 23% din cheltuielile totale în sectorul administrației publice și în sectorul non-profit. Datele arată că 24% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru cercetare și dezvoltare în domeniul mediului și alte activități de protecție a mediului (inclusiv managementul general de mediu și educația), 13% au fost efectuate pentru biodiversitate și măsurile de protecție a peisajului, iar restul de 11% pentru protecția aerului, a solului și a apelor subterane, reducerea zgomotului și protecția împotriva radiațiilor.
În ceea ce privește companiile, gestionarea apelor uzate și a deșeurilor au reprezentat 27% și, respectiv, 56% din cheltuielile lor în 2021. Protecția aerului și a climei au reprezentat 7% din total, iar restul de 10% a fost dedicat protejării solului și a pânzei freatice, biodiversității, reducerii zgomotului, protecției împotriva radiațiilor și cercetării și dezvoltării în domeniul mediului.
În 2021, investițiile UE în active esențiale pentru furnizarea de servicii de protecție a mediului s-au ridicat la 59 de miliarde EUR, cu 5 miliarde EUR mai mult decât în 2020. Aceste servicii au inclus stații de epurare a apelor uzate, vehicule pentru transportul deșeurilor și achiziții de terenuri pentru a crea o rezervă naturală sau echipamente de producție cu emisii mai puțin poluante.