Propunerea UE de redresare a habitatelor naturale din Europa, 81% dintre acestea fiind clasificate ca fiind în stare precară, a declanșat o dezbatere politică aprinsă, în care legiuitorii UE și unele guverne s-au opus proiectului de lege și s-au întrebat dacă UE nu cumva impune prea multe reglementări de mediu industriei, relatează Reuters.
Țările UE au sprijinit proiectul de lege, dar numai după ce Comisia Europeană, executivul blocului comunitar, a fost de acord să propună sprijin financiar din partea UE pentru măsuri de revitalizare a naturii, în cazul în care se va constata că este necesar.
Ungaria, Italia și România s-au numărat printre țările care au solicitat un sprijin sporit, în timp ce Germania s-a opus creării unui nou fond al UE.
Una dintre modificările propuse ar elimina obligația țărilor UE de a se asigura că starea de sănătate a bălților, a pajiștilor, a pădurilor și a altor habitate nu se înrăutățește, înlocuind-o cu obiectivul de a „depune eforturi pentru a pune în aplicare măsurile necesare”, pentru a preveni acest lucru.
O altă modificare ar slăbi obiectivele de revitalizare a turbăriilor secate, la cererea unor țări, printre care Irlanda, unde mlaștinile uscate sunt exploatate și turba este folosită drept combustibil.
Ministrul irlandez al climei, Eamon Ryan, a salutat compromisul, afirmând că proiectul ar evita restricțiile care împiedică țările să își dezvolte economiile, în timp ce Țările de Jos s-au opus acordului, exprimându-și îngrijorarea că acesta va încetini extinderea parcurilor eoliene și a altor activități economice. Finlanda, Italia, Polonia și Suedia s-au opus, de asemenea, acordului.
Șeful UE pentru climă, Frans Timmermans, a declarat reporterilor că nu este îngrijorat de modificările aduse de țări pentru a face legea mai flexibilă. Timmermans a criticat însă deputații din Parlamentul European care încearcă să blocheze legea și refuză să negocieze.
Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), cel mai mare grup politic din Parlamentul UE, a inițiat o campanie de respingere a legii, argumentând că favorizarea biodiversității în detrimentul terenurile agricole ar amenința producția alimentară.
Peste 3000 de oameni de știință au respins aceste afirmații, dar viitorul legii pare încă nesigur. Săptămâna trecută, o moțiune a deputaților UE de respingere a întregii propuneri a eșuat la o diferență foarte mică, înaintea unui vot în plenul Parlamentului European, în luna iulie.
Sursa foto: Wikipedia