Companii responsabile față de mediu și oameni

Earthsight UK a publicat o investigație care leagă articolele vestimentare H&M și Zara de defrișările ilegale din Brazilia

Organizația Earthsight din Marea Britanie a acuzat brandurile populare de îmbrăcăminte H&M și Zara că se aprovizionează cu bumbac care are legătură cu defrișările ilegale din Brazilia. De asemenea, organizația face apel la firmele de modă să evalueze mai bine riscurile legate de capturarea și exploatarea terenurilor și de drepturile omului în lanțurile lor de aprovizionare, informează publicația edie.

Raportul „Fashion Crimes” al organizației Earthsight, a cărui elaborare a durat peste un an, relevă un traseu al bumbacului „pătat” de la plantațiile braziliene până la producătorii asiatici care furnizează articole de îmbrăcăminte giganților din domeniul modei H&M, Zara și mărcile sale surori, inclusiv Bershka și Pull&Bear.

Investigația are la bază imagini din satelit, hotărâri judecătorești, înregistrări de transport și chiar operațiuni sub acoperire la târguri comerciale pentru a urmări aproape un milion de tone de bumbac de la unele dintre plantațiile braziliene la producătorii de îmbrăcăminte din Asia.

Conform concluziilor investigației, aceste domenii, deținute de cele mai bogate familii din Brazilia, au un istoric de încălcări ale legislației de mediu, corupție și amenzi judiciare legate de defrișarea a aproximativ 100.000 de hectare din zona sălbatică Cerrado, un ecosistem vital care acoperă un sfert din suprafața Braziliei și care găzduiește 5% din toate speciile din lume.

Comunitățile tradiționale din Cerrado, arată investigația, ar fi suferit enorm, confruntându-se cu furtul de terenuri, violența și deposedarea de către deținătorii mari de proprietăți.

Investigația Earthsight a identificat 816.000 de tone de bumbac „pătat” care au ajuns la firmele asiatice care produc îmbrăcăminte pentru magazinele H&M și Zara din Regatul Unit și de pe alte piețe. Bumbacul a fost certificat ca fiind durabil de către Better Cotton Initiative (BCI).

În 2018, mărcile de modă și comercianții cu amănuntul au achiziționat în mod colectiv peste un milion de tone de bumbac certificat sustenabil prin intermediul BCI, grupul H&M fiind cel mai mare cumpărător de bumbac BCI în funcție de greutate.

„Aceste firme vorbesc despre bune practici, responsabilitate socială și sisteme de certificare, pretind că investesc în trasabilitate și sustenabilitate, dar toate acestea par acum la fel de false ca și amenajările vitrinele lor de pe bulevarde” a declarat directorul Earthsight, Sam Lawson.

„A devenit foarte clar că infracțiunile legate de produsele de bază pe care le consumăm trebuie abordate prin reglementări, nu prin alegerile consumatorilor. Aceasta înseamnă că legiuitorii din țările consumatoare ar trebui să instituie legi puternice, cu o aplicare fermă a legii.”

Se preconizează că până în 2030, Brazilia va depăși SUA în calitate de cel mai mare exportator de bumbac din lume.

Răspunsuri la acuzațiile formulate de Earthsight

BCI a confirmat că a auditat trei ferme licențiate din Bahia, Brazilia, ca răspuns la îngrijorările exprimate de Earthsight.

Organizația s-a angajat să împărtășească rezultatele auditului și să suspende licențele în cazul în care fermele nu respectă standardele BCI. În plus, organizația a precizat că anumite aspecte menționate în raport, cum ar fi chestiunile juridice și incendiile fără legătură cu acestea, nu intră în domeniul său de aplicare.

„Colaborăm cu părțile interesate pentru a consolida mecanismele pentru procesele de supraveghere, inclusiv revizuiri mai riguroase și verificări încrucișate ale alinierii partenerilor la standardul Better Cotton.” a declarat BCI.  

Deși BCI și-a actualizat regulile luna trecută, Earthsight a declarat că „acestea rămân pline de lacune, conflicte de interese și o aplicare slabă”.

Conform noilor reguli, bumbacul provenit de pe terenuri defrișate ilegal înainte de 2020 poate fi în continuare certificat ca fiind sustenabil de către BCI, chiar dacă terenul a fost însușit de la comunitățile locale, potrivit Earthsight.

Evoluțiile recente au făcut ca Inditex, compania mamă a Zara, să își exprime rezervele față de Better Cotton într-o scrisoare din această săptămână, sugerând că firma s-a bazat foarte mult pe Better Cotton pentru a-și monitoriza lanțurile de aprovizionare.

„Luăm foarte în serios acuzațiile la adresa Better Cotton și îi îndemnăm să ne comunice cât mai curând posibil rezultatul investigației efectuate de o terță parte și să ia toate măsurile necesare pentru a asigura o certificare durabilă a bumbacului care să respecte cele mai înalte standarde.” a declarat un purtător de cuvânt al Inditex.   

Luna trecută, autoritățile de reglementare și investitorii au îndemnat Inditex să facă publică lista completă a furnizorilor săi, pentru a spori controlul asupra riscurilor din lanțul de aprovizionare.

Inditex este unul dintre cei câțiva mari retaileri care, în prezent, nu dezvăluie fabricile de la care își procură produsele. Deși compania publică anual numărul de furnizori de la care se aprovizionează în 12 țări principale, nu oferă informații despre fabricile individuale.

Ca răspuns la constatările făcute de Earthsight, H&M a declarat pentru edie: „Constatările din raportul Earthsight sunt extrem de îngrijorătoare și le luăm foarte în serios.”

„Suntem în dialog strâns cu Better Cotton pentru a urmări rezultatul investigației și următorii pași care vor fi făcuți pentru a consolida și revizui standardele lor”.

Sursa foto: TEXINTEL

Share this article
Prev Post

World Vision va dezvolta modele de sere care vor ilustra principiile şi practicile agriculturii durabile

Next Post

Sursele de energie nepoluantă din Europa au înregistrat un record la începutul anului 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next