Emisiile de dioxid de carbon (CO2) generate de arderea combustibililor fosili în UE (în principal petrol și produse petroliere, gaze naturale, cărbune și turbă) au crescut în 2021 cu 6,3 % față de anul precedent, când majoritatea măsurilor de izolare din cauza COVID-19 au fost eliminate, indică datele publicate vineri de Eurostat.
Conform estimărilor Eurostat, emisiile de CO2 au crescut în 2021 în aproape toate statele membre UE, cea mai mare creștere fiind înregistrată în Bulgaria (+ 18,0%), urmată de Estonia (+ 13,1%), Slovacia (+ 11,4%) și Italia (+ 10,6%). Acestea sunt urmate de Spania (7,4%) şi România (6,6%). Singurele două țări cu o scădere estimată a emisiilor de dioxid de carbon sunt Portugalia (-5,5%) și Finlanda (-1,5%).
În 2021, creșterea emisiilor de dioxid de carbon a fost cauzată în principal de utilizarea în creștere a combustibililor fosili solizi (peste 50% din creștere). Combustibilii fosili lichizi au fost responsabili pentru peste 29% din creștere, în timp ce gazele naturale pentru 21%. Utilizarea redusă a turbei a atenuat ușor creșterea emisiilor de CO2.
Emisiile de CO2 generate de consumul de energie contribuie în mod semnificativ la încălzirea globală și reprezintă aproximativ 75% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră generate de om în UE. Condițiile climatice (de exemplu, iarna rece/lungă sau vara călduroasă), creșterea economică, dimensiunea populației, transporturile și activitățile industriale se numără printre factorii care influențează emisiile.
Emisiile de CO2 din combustibilii fosili se înregistrează în țara în care combustibilii sunt arși pentru producerea de energie electrică, transport, producția de oțel etc. Importul de cărbune pentru producerea de energie electrică conduce la o creștere a emisiilor în țara importatoare. În schimb, importurile de energie electrică nu afectează emisiile țării importatoare, deoarece acestea sunt raportate în țara exportatoare în care a fost produsă energia electrică.
Estimările timpurii ale emisiilor de CO2 generate de consumul de energie pentru 2021 au fost calculate de Eurostat pe baza statisticilor lunare agregate privind energia pentru combustibilii fosili pentru anii 2020 și 2021. Aceste date lunare sunt date oficiale furnizate de statele membre către Eurostat.