Temperaturile oceanice de aproximativ 30 de grade Celsius oferă o imagine îngrijorătoare a ceea ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice.
Spania a fost afectată de trei valuri de căldură până acum, temperaturile ajungând până la 43 de grade Celsius în sud-est, însă unii experți sunt deosebit de îngrijorați de căldura mării.
Mediterana „este în flăcări”, a scris ieri meteorologul Marta Almarcha într-o postare pentru portalul meteorologic spaniol eltiempo.es.
„Săptămâna trecută, a fost înregistrată o temperatură la suprafața mării de 30 de grade Celsius în Pollença, Mallorca. Zonele de coastă din jurul Franței și din vestul Italiei înregistrează, de asemenea, temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă a anului. De fapt, aproape întregul bazin mediteraneean suferă de un val de căldură marina”, a adăugat Almarcha.
Valurile de căldură marine sunt definite ca fiind creșteri extreme ale temperaturii oceanelor pentru o perioadă îndelungată de timp – și devin din ce în ce mai frecvente la nivel global din cauza schimbărilor climatice.
Unde este înregistrată o căldură marină extremă?
În ultimele săptămâni, în estul Mării Mediterane s-au înregistrat temperaturi ridicate, în special în apropierea țărmurilor. Pe 5 august, temperatura medie pentru întreaga Mediterană a fost de 27,35 grade Celsius. Aceasta este cu 1,98 grade Celsius mai mare decât în mod normal, informează eltiempo.
Aceasta temperatură se situează puțin sub cea mai ridicată temperatură medie înregistrată vreodată în Marea Mediterană, de 28,71 grade Celsius, atinsă în iulie anul trecut. Măsurătorile izolate oferă o imagine îngrijorătoare a ceea ce se întâmplă sub valuri.
Instalat de SOCIB (Balearic Islands Coastal Observing and Forecasting System), maregraful din Pollença, Mallorca, a înregistrat până la 30,50 grade Celsius pe 30 iulie. Mercurul a crescut și în alte locuri din țară. O geamandură din Valencia a înregistrat luni 28,42 de grade Celsius, în timp ce o geamandură din Barcelona a atins 28,30 grade Celsius
Între timp, Météo-France raportează că două balize situate în largul coastei de est a Corsicii și a coastei de est a Principatului Monaco au înregistrat luni o temperatură a apei de 30 grade Celsius.Agenția meteorologică franceză menționează că aceste balize sunt situate la o anumită distanță în larg și că temperatura apei pe plajă poate fi chiar mai ridicată.
Și în Tunisia au fost înregistrate temperaturi „excepționale”, inclusiv 30,2 grade Celsius ieri, a postat pe X Dr. Oula Amrouni, om de știință.
Care este impactul valurilor de căldură marină?
Temperaturile la suprafața mării au atins, de asemenea, până la 30 grade Celsius în jurul coastei Maltei, cu mult peste media obișnuită pentru sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. Cercetătorul marin Adam Gauci de la Oceanography Marine Research Group din cadrul Universității din Malta a avertizat că aceste ape mai calde pot avea un impact semnificativ asupra habitatelor marine. Unele specii se pot reloca în ape mai reci, provocând o scurgere a biodiversității în jurul coastelor.
„Creșterea temperaturilor amplifică, de asemenea, riscul de apariție a algelor dăunătoare, care pot fi toxice pentru viața marină și, în cele din urmă, pentru oameni”, a declarat el pentru Malta Today. Site-ul național de știri a menționat că marea a devenit verde în mai multe golfuri malteze până la sfârșitul lunii iulie.
Care este prognoza pentru Mediterană pentru restul lunii august?
Spania se pregătește pentru al patrulea val de căldură al verii începând de vineri, iar marea va resimți și ea căldura. Experții în oceane de la Mercator Ocean International (MOi) prognozează o creștere a intensității valurilor de căldură marină în vestul bazinului mediteraneean pentru 10 august.
Eltempio spune că temperaturile se vor menține ridicate și în estul Mediteranei – între 28 și 30 de grade Celsius în largul coastelor Turciei, Egiptului și Libiei, precum și în sudul Greciei și Italiei.
De asemenea, se așteaptă ca marea să se încălzească în apropiere de Valencia, sudul Cataloniei și Insulele Baleare.
Sursa: Euronews