Defrișările forestiere sunt responsabile pentru aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar noua lege adoptată astăzi are rolul de a combate astfel schimbările climatice și pierderea biodiversității.
Legea va impune companiilor care vând bunuri în Uniunea Europeană să prezinte o declarație de diligență și informații „verificabile” care să dovedească faptul că bunurile lor nu au fost cultivate pe terenuri defrișate după 2020, altfel riscă amenzi mari, relatează Reuters.
Autoritățile competente ale Uniunii vor avea acces la informații relevante furnizate de companii, cum ar fi coordonate de geolocație, și vor face verificări cu ajutorul instrumentelor de monitorizare prin satelit și al analizelor de ADN pentru a verifica de unde provin produsele.
Produsele reglementate de noua legislație sunt: bovinele, cacaoa, cafeaua, uleiul de palmier, soia și lemnul, inclusiv produsele care provin din animale hrănite cu aceste mărfuri sau care conțin sau au fost fabricate folosind aceste mărfuri (cum ar fi pielea, ciocolata și mobila), ca în propunerea inițială a Comisiei. În timpul negocierilor, eurodeputații au reușit să adauge pe lista produselor reglementate cauciucul, mangalul, produsele din hârtie tipărită și mai mulți derivați pe bază de ulei de palmier.
„Până acum, rafturile supermarketurilor noastre au fost prea adesea umplute cu produse acoperite de cenușa pădurilor tropicale arse și a ecosistemelor distruse irevocabil, care au nimicit modul de viață al populațiilor indigene. De prea multe ori, acest lucru s-a întâmplat fără știrea consumatorului.” a declarat raportorul Christophe Hansen (PPE, Luxemburg) după vot. „Sunt bucuros că, de acum înainte, atunci când își mănâncă ciocolata sau se bucură de cafeaua de dimineață, consumatorul european va putea fi sigur că nu este complice la defrișări fără să știe. Noua lege este esențială pentru lupta noastră împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității (…)” a adăugat el.
Indonezia și Malaezia, cei mai mari exportatori de ulei de palmier din lume, au acuzat UE că blochează accesul pe piață pentru uleiul lor de palmier. UE este al treilea cel mai mare importator de ulei de palmier din lume.
Malaezia a „amenințat” că ar putea înceta să mai exporte ulei de palmier în UE ca răspuns la această lege, în timp ce micii producători de ulei de palmier avertizează că nu pot respecta cerința de a dovedi locul de producție a produselor, folosind date de geolocalizare.
Legea are nevoie de aprobarea formală a țărilor UE – un proces care, de obicei, se derulează prin intermediul unor legi convenite în prealabil – înainte de a intra în vigoare. Odată ce acest lucru se va întâmpla, companiile mari vor avea la dispoziție 18 luni pentru a se conforma, iar firmele mai mici 24 de luni.
Companiile care nu se conformează ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a companiei într-un stat membru al UE. Țările UE vor efectua controale de conformitate pentru a asigura aplicarea normelor.
Foto: AdobeStock Richard-Carey