Fondul alocat pentru această etapă este de 300.000 lei și are ca obiectiv sprijinirea a două sau trei proiecte care să abordeze provocările și oportunitățile în domeniul infrastructurii, educației și advocacy-ului în ceea ce privește consumul și gestionarea deșeurilor.
Platforma de mediu pentru București a contribuit, într-un an de la lansare, la transformarea Capitalei într-un oraș mai bun de trăit prin finanțarea a nouă proiecte, un impact asupra a peste 500.000 de beneficiari direcți și indirecți și implicarea unei comunități de peste 100 de stakeholderi. În continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea mediului și implementarea soluțiilor durabile, Platforma deschide această rundă de finanțare cu un focus special asupra managementului deșeurilor și economiei circulare.
Citește și: Grupul ProCredit a inaugurat primul parc solar propriu în Kosovo
Conform Raportului de Cercetare privind Starea Mediului în București, publicat în urmă cu un an, procentul de colectare separată a deșeurilor în oraș este foarte redus (11,2%), iar cantitatea de deșeuri generate de bucureșteni s-a dublat în ultimii 10 ani. Capitala este în pragul unei crize majore legate de managementul deșeurilor, în contextul în care infrastructura pentru colectarea și reciclarea deșeurilor este semnificativ subdimensionată, iar depozitarea deșeurilor municipale nu reprezintă o soluție viabilă și sustenabilă. De aceea, este esențială susținerea proiectelor cu posibilitate de scalare la nivelul administrației publice, nu doar a intervențiilor punctuale.
Exemple de activități care pot fi finanțate în cadrul acestui apel includ:
- Biblioteci de instrumente (Library of Things) pentru încurajarea utilizării în comun a unor bunuri materiale;
- Inițiative de upcycling, cum ar fi cantine sociale, refolosire și transformare a textilelor, sau salvarea produselor aproape de expirare din marile lanțuri de magazine;
- Rețele de stații de compostare de proximitate în cartiere și ateliere de educație aplicată în parteneriat cu unitățile de învățământ din București;
- Repair cafés, care promovează reparațiile obiectelor și instrumentelor casnice;
- Ateliere comunitare de gătit din resturi alimentare;
- Evenimente comunitare de schimb de haine, schimb de cărți, etc;
- Documentarea schimbărilor comportamentale de consum și de colectare separată ca urmare a activităților proiectului;
- Campanii de advocacy și inițiative de dialog cu autoritățile publice pentru promovarea schimbărilor legislative;
- Pilotarea de soluții de administrare de deșeuri pentru îmbunătățirea calității apei;
- Inițiative zero waste, inițiative de tipul charity boutique.
Proiectele pot fi depuse de ONG-uri sau grupuri de inițiativă. Finanțarea va fi acordată pentru proiecte care, pe lângă soluțiile propuse, au un plan solid pentru scalabilitate și implicarea autorităților publice în adoptarea măsurilor propuse, astfel încât impactul să depășească intervenția punctuală și să ofere beneficii pe termen lung.
Citește și: tbi bank și DbSolar, parteneriat pentru un viitor mai verde
Perioada de depunere a proiectelor începe pe data de 11 iulie 2023 și se încheie pe 8 septembrie 2023. Detalii suplimentare, precum criteriile de eligibilitate și modalitatea de depunere a proiectelor, sunt disponibile pe pagina ”Finanțare” a site-ul programului: www.platformademediu.ro.
Platforma de mediu pentru București invită organizațiile non-profit interesate să se alăture eforturilor de a transforma Bucureștiul într-un oraș mai verde, mai curat și mai sustenabil.
Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu. Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank România și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Runda a treia de finanțare este susținută și de Nhood România.