Eurostat a publicat ediția 2024 a studiului Digitalizarea în Europa, care surprinde evoluția transformării digitale din punct de vedere al competențelor digitale ale cetățenilor și profesioniștilor europeni, al adoptării de către întreprinderi a tehnologiilor digitale sau al utilizării de către cetățeni a serviciilor publice și a altor servicii online.
Un capitol distinct al publicației Eurostat abordează reciclarea echipamentelor TIC în UE, cu date la nivelul anului 2022.
Astfel, în 2022, 13% dintre persoanele din UE și-au reciclat vechiul computer de birou, iar 8% l-au donat sau l-au vândut. În schimb, 19% l-au păstrat în gospodărie și 2% l-au aruncat.
Suedia a înregistrat cel mai mare procent de persoane (29%) care și-au reciclat calculatoarele de birou vechi, urmată de Țărilor de Jos (27%).
10% dintre europeni și-au reciclat laptopurile sau tabletele uzate, 11% le-au donat sau vândut, în timp ce 33% le-au păstrat, iar 1% le-au aruncat la gunoi.
Cea mai mare proporție de persoane care își reciclează laptopul sau tableta veche a fost observată în Suedia, Finlanda și Danemarca (18%).
În 2022, 10% dintre persoanele din UE și-au reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone, iar 17% l-au dat sau l-au vândut unei persoane din afara gospodăriei. În schimb, 49% au declarat că vechiul lor dispozitiv se află încă acasă, iar 2% l-au aruncat fără a-l recicla.
Grecia (18%) și Austria (17%) au raportat cele mai mari rate de persoane care și-au reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone în 2022.
România este printre țările codașe din punct de vedere al procentului de persoane care își reciclează dispozitivele TIC.
Doar 4,6% dintre români și-au reciclat în 2022 laptopurile sau tabletele uzate, înaintea letonilor (4,1%) și bulgarilor (2%). Telefoanele mobile au fost reciclate de 7,5% dintre români, înaintea estonilor (6,5%), letonilor (5,8%) și bulgarilor (4%), iar computerele de birou, de 6,6% dintre români, înaintea letonilor (5,4%), croaților (3,9%), ciprioților (3,7%) și bulgarilor (3,4%).
Studiul Eurostat poate fi consultat AICI.
Sursa foto: Unsplash