O veste bună pentru natură într-un moment provocator: reprezentanții a 185 de țări au convenit la a șaptea Adunare a Fondului Global pentru Mediu (GEF) din Vancouver, Canada să lanseze un nou fond pentru biodiversitate, pentru a mobiliza și accelera investițiile în conservarea și durabilitatea speciilor și ecosistemelor sălbatice, a căror existență este amenințată de incendii, inundații, vreme extremă și activități umane.
Întâlnirea are loc la opt luni după ce guvernele au convenit asupra Cadrului global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal – pe care unii l-au numit „Acordul de la Paris pentru natură”, invocând pactul istoric al ONU din 2015 pentru combaterea schimbărilor climatice. Se estimează că peste un milion de specii sunt pe cale de dispariție, potrivit ONU.
„Țările s-au reunit la Vancouver pentru a schimba lucrurile pentru sănătatea planetei și a oamenilor. Acesta este un moment extrem de pozitiv, care va fi amintit mult în viitor. Am arătat la cea de a șaptea Adunare a GEF că, chiar și în condiții dificile – cu fumul provocat de incendii pe fundal – putem merge mai departe pentru a construi o planetă cu o biodiversitate crescută în beneficiul tuturor”, a declarat Carlos Manuel Rodríguez, CEO și Președinte al GEF.
Două țări au anunțat deja contribuții inițiale pentru a începe capitalizarea acestuia – Canada, cu 200 de milioane de dolari canadieni, și Regatul Unit, cu 10 milioane de lire sterline.
„Salutăm ratificarea și lansarea fondului. Salutăm, de asemenea, contribuțiile donatorilor care vor facilita operaționalizarea timpurie a fondului înainte de COP16. Acest lucru arată hotărârea comunității mondiale de a implementa Cadrul global de biodiversitate Kunming-Montreal și arată că lumea trece de la acord la acțiune”, a declarat David Cooper, secretarul executiv interimar al Convenției ONU privind diversitatea biologică.
Până la 20% din resursele fondului vor sprijini inițiativele conduse de populații indigene pentru a proteja și conserva biodiversitatea. De asemenea, va fi prioritizat sprijinul pentru statele insulare mici în curs de dezvoltare și țările cel mai puțin dezvoltate, care vor primi mai mult de o treime din resursele fondului.