În localitățile Roșia Montană, Sohodol, Abrud și Bucium, o impresionantă acțiune de împădurire a fost desfășurată în ultimii patru ani de către organizația Plantăm fapte bune în România, cu sprijinul generos al companiei JYSK, rezultând în plantarea a nu mai puțin de 100.000 de puieți de rășinoase.
Acești puieți de molid și brad au fost aleși cu grijă, având în vedere că aceste specii se dezvoltă în mod natural în această zonă. Prin această inițiativă, se contribuie la formarea de ecosisteme stabile, având un impact benefic asupra mediului înconjurător și asupra comunității locale.
În plus, eforturile de împădurire au generat oportunități de muncă pentru locuitorii din zonă, oferind susținere celor care se dedică meșteșugurilor tradiționale. Astfel, această acțiune are un impact pozitiv pe multiple planuri, aducând beneficii semnificative atât naturii cât și oamenilor din comunitate.
Terenurile împădurite se întind în trei pitorești localități din Munții Apuseni: Roșia Montană, Sohodol și Bucium. A fost o zonă cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase, cu o activitate începută încă din antichitate și continuată în perioada cuceririi romane. Cu toate acestea, în prezent, această zonă se confruntă cu lipsa oportunităților economice, dar deține un mare potențial turistic.
Începând din 2019, acțiunile de împădurire realizate de JYSK și Plantăm fapte bune în România au demarat în Roșia Montană. Voluntari din rândul angajaților JYSK, alături de membri ai organizației Plantăm fapte bune în România și reprezentanți ai Ocolului Silvic Abrud, au dat startul plantărilor. În fiecare an, de atunci, între 18.000 și 32.000 de puieți au fost plantați pe terenurile aflate în zone cu pantă sau pe culmile muntoase.
Alegerea speciilor s-a făcut în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice în vigoare, acestea fiind specii care cresc în mod natural în pădurile administrate de către Ocolul Silvic Abrud, care sunt adaptate condițiilor locale și contribuie la formarea de ecosisteme stabile. Majoritatea arborilor plantați sunt din specia molid, urmați de brad, larice, gorun și paltin.
Creșterea suprafeței de păduri are beneficii nu doar economice, ci și pentru mediu. Pentru împădurire au fost vizate terenuri pe care fie nu au existat arbori până în acest moment, fie terenuri de pe care arborii au fost recoltați și valorificați.
“În parcelele respective a fost nevoie de împăduriri. Dacă nu s-ar fi împădurit, solul s-ar fi degradat treptat (în general, din cauza eroziunii pluviale) și și-ar fi pierdut caracteristicile fizico-chimice și biologice. În plus față de criteriile de natură tehnică, a fost luat în calcul și un criteriu de natură socială, respectiv capacitatea financiară a proprietarului (UAT-urile partenere) de a împăduri zonele respective. Având în vedere că vorbim de comunități sărace, orice ajutor de natură financiară este binevenit!“, spune Mihai Enescu, inginer Silvic Plantăm fapte bune în România.
Cifre plantări zona Rosia Montana în ultimii 4 ani:
- Total puieți plantați: 102.000
- Total hectare plantate: 25,5 hectare
- Total parcele: 21