Rata emisiilor de gaze cu efect de seră din India a scăzut cu 33% în 14 ani, potrivit unui raport oficial. Această scădere este mai rapidă decât se aștepta și se datorează unei creșteri a producției de energie regenerabilă și a acoperirii forestiere, potrivit a doi oficiali care au văzut cea mai recentă evaluare făcută pentru a fi prezentată Națiunilor Unite.
Constatările raportului au arătat că India este pe drumul cel bun pentru a respecta angajamentul față de Convenția Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), de a reduce intensitatea emisiilor cu 45% față de nivelul din 2005 până în 2030.
Citește și: Spania introduce restricții privind apa pe măsură ce rezervoarele se epuizează
Rata de intensitate a emisiilor din India – cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră emise pentru fiecare unitate de creștere a produsului intern brut (PIB) – a scăzut cu 33% din 2005 până în 2019, au declarat oficialii care au acces la pregătirea raportului celei de-a treia comunicări naționale (TNC).
Multe țări își pregătesc rapoartele TNC pentru a actualiza CCONUSC cu privire la eforturile lor de reducere a emisiilor.
Rata medie de reducere a emisiilor din India a crescut la 3% pe an în perioada 2016-2019, de la doar aproximativ 1,5% în perioada 2014-2016. A fost cea mai rapidă reducere de până acum și a fost atribuită în mare măsură impulsului guvernului în favoarea surselor regenerabile de energie, chiar dacă combustibilii fosili continuă să domine mixul energetic.
„Există o reducere continuă a intensității emisiilor economiei indiene, ceea ce arată că țara a reușit să decupleze complet creșterea economică de emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat pentru agenția de știri Reuters un oficial, care a refuzat să fie numit.
Progresele înregistrate în ceea ce privește reducerea intensității emisiilor ar trebui să ajute India să evite presiunea exercitată de națiunile dezvoltate pentru a nu mai folosi cărbune, a declarat cel de-al doilea oficial.
Acest oficial a declarat că o creștere substanțială a acoperirii forestiere și programele de promovare a generării de energie non-fosilă și de reducere a emisiilor în sectoarele industrial, auto și energetic au dus la reducerea bruscă a intensității emisiilor din India.
Citește și: Luna iulie a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în lume (Copernicus)
Începând cu 2019, pădurile și copacii acopereau 24,56%, sau 80,73 milioane de hectare, din India. Recent, India a încercat, de asemenea, să promoveze hidrogenul verde, fabricat prin scindarea moleculelor de apă cu ajutorul energiei regenerabile.
Un al treilea oficial a declarat că raportul urmează să fie ratificat de cabinetul federal. Ministerul indian al Mediului nu a răspuns la întrebările trimise luni de Reuters.
Sursa: Euronews