Planeta noastră se încălzește tot mai mult. Mult mai fierbinte. Pământul se confruntă cu temperaturi nemaiîntâlnite în ultimii 125.000 de ani, iar impactul este clar: incendii de vegetație din Mediterana până în Canada, care au eliberat un număr impresionant de 1 miliard de tone de emisii de CO2. Iar vremea noastră devine mai violentă.
Pakistanul încă își revine după inundațiile devastatoare de anul trecut, care au făcut mii de victime și au avariat sau distrus 2,2 milioane de locuințe. Numai Europa a suferit un număr estimat de peste 60.000 de decese cauzate de căldură în 2022.
Întreaga comunitate internațională trebuie să se unească și să se angajeze să ia măsuri corective. Grupul G20 produce 85 % din producția economică mondială și 80 % din emisiile de CO2, ceea ce le plasează ferm la conducerea răspunsului colectiv la schimbările climatice. Fără conducerea colectivă a G20, lumea va rămâne ostatica inacțiunii în domeniul climei. Cu puțin peste 100 de zile până la reuniunea COP28 din acest an, care va avea loc în EAU, trebuie făcut un pas înainte în asumarea angajamentelor necesare.
În câteva săptămâni, prima evaluare globală – un proces prin care țările și părțile interesate vor vedea în ce măsură fac progrese colective în vederea îndeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice – va fi o lectură dezastruoasă. Nu avem nevoie de un raport care să ne spună că suntem departe de a fi pe drumul cel bun.
Sursa: Time