Tot mai multe companii au furnizat investitorilor date financiare legate de climă în cursul anului 2021, dar sunt necesare în continuare progrese urgente, a declarat joi grupul operativ al G20 privind informațiile financiare legate de climă (TCFD), citat de Reuters.
Informațiile complete și riguroase sunt esențiale pentru a ajuta economiile să atingă obiectivele de zero net, eliminând în același timp dezinformarea ecologică (greenwashing) și împiedicând companiile să minimalizeze impactul schimbărilor climatice asupra rezultatelor lor.
Creat de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB) din cadrul G20, TCFD, condus de sectorul industrial, a prezentat în 2017 recomandări privind modul în care companiile ar putea dezvălui în mod voluntar riscurile și oportunitățile generate de schimbările climatice.
Din ce în ce mai multe țări fac obligatorie publicarea de informații privind schimbările climatice, unele pe baza recomandărilor TCFD, care, la rândul lor, urmează să fie înlocuite de reglementări ale noului Consiliu pentru standarde internaționale de sustenabilitate (ISSB) în 2023. Standardele ISSB vor înlocui recomandările TCFD în țări precum Marea Britanie, în timp ce Uniunea Europeană și Statele Unite lucrează la elaborarea propriilor metodologii obligatorii de raportare privind clima pentru companii.
TCFD a precizat că rapoartele a 1.400 de companii arată că acestea aplică în medie 4,2 din cele 11 puncte recomandate de grupul de lucru. Doar 4% dintre companii au făcut dezvăluiri respectând toate recomandările TCFD, cum ar fi supravegherea de către consiliul de administrație a planului companiei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon dăunătoare planetei sau integrarea acestui plan în procesul de gestionare a riscurilor companiei.
Descarcă cel mai recent raport TCFD
Foto credit: Unsplash