Schimbările climatice au un impact măsurabil asupra calității aerului și, prin urmare, asupra sănătății umane, ceea ce înseamnă că cele două aspecte trebuie abordate împreună și nu izolat, se arată într-un raport publicat miercuri de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citat de Reuters.
„Valurile de căldură înrăutățesc calitatea aerului, cu efecte în lanț asupra sănătății umane, ecosistemelor, agriculturii și chiar asupra vieții noastre de zi cu zi”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat.
„Schimbările climatice și calitatea aerului nu pot fi tratate separat. Ele merg mână în mână și trebuie abordate împreună pentru a rupe acest cerc vicios”, a adăugat el.
Potrivit raportului, efectele poluării care rezultă din temperaturile ridicate sunt adesea trecute cu vederea, dar la fel de periculoase pentru sănătate.
Printre exemplele citate în raport se numără nord-vestul Statelor Unite, unde valurile de căldură au declanșat incendii de vegetație, precum și valurile de căldură însoțite de intruziuni de praf deșertic în întreaga Europă.
Ambele au dus la o calitate periculoasă a aerului în 2022.
Studiile de caz citate în raport arată modul în care parcurile și zonele acoperite de arbori din orașe pot îmbunătăți calitatea aerului, pot capta dioxidul de carbon și pot scădea temperaturile, aducând astfel beneficii locuitorilor.