Numărul companiilor care raportează informații cu privire la riscurile asociate defrișărilor a crescut cu 300% în ultimii cinci ani, însă majoritatea nu au niciun plan pentru a le stopa, potrivit raportului publicat joi de CDP, organizație care gestionează sistemul mondial de raportare a informațiilor de mediu pentru companii, state, orașe și regiuni.
Raportul CDP, ”The Forest Transition: from Risk to Resilience”, subliniază că „o economie rezilientă nu poate fi realizată fără progrese în ceea ce privește defrișările” și abordează în primul rând companiile din cele 4 sectoare cu cel mai mare impact potențial asupra pădurilor: prelucrarea materiilor prime,; alimente, băuturi și agricultură,; producție și comerț cu amănuntul. Printre aceste companii, se numără McDonald’s, Starbucks (sectorul fast-food), Unilever, Colgate Palmolive, Procter & Gamble, PepsiCo, Mars, L’Oreal, Nestle, ca principali cumpărători de ulei de palmier.
1.043 de companii au răspuns la sondajul anual realizat de CDP, care acoperă operațiunile companiilor în 2022, dintre care mai mult de jumătate (peste 60%) au raportat anumite riscuri legate de despădurire, cum ar fi creșterea severității fenomenelor meteorologice extreme sau schimbări în preferințele consumatorilor.
Totuși, aproximativ 90% dintre companiile care au dezvăluit informații nu sunt pregătite pentru tranziția către un viitor fără defrișări. Mai puțin de 10% și-au luat un angajament public „solid” de a pune capăt defrișărilor până în 2025: doar 10 companii s-au angajat să facă acest lucru, asigurând în același timp protecția socială și a comunităților, a precizat CDP în comunicat.
Dintre cele patru sectoare cu cel mai mare impact asupra pădurilor, sectorul comerțului cu amănuntul are cea mai slabă performanță în ceea ce privește punerea în practică a angajamentelor privind defrișările. Companiile din America de Nord sunt cele mai expuse la riscurile legate de păduri din cauza performanțelor slabe în ceea ce privește combaterea defrișărilor, în timp ce companiile din Europa au performanțe mai bune în ceea ce privește stabilirea obiectivelor de defrișare și implicarea furnizorilor.
269 de companii au estimat costul potențial al nerespectării riscurilor la aproape 80 de miliarde de dolari, cu o medie de 300 de milioane de dolari per companie, se mai arată în raport, în timp ce estimările privind costul răspunsului la riscuri din partea a 342 de companii ar fi de 5,9 miliarde de dolari sau o medie de 17,4 milioane de dolari pentru fiecare companie.
Creșterea numărului de raportări vine în contextul în care autoritățile de reglementare, inclusiv în Uniunea Europeană și în Marea Britanie, încep să formalizeze obligațiile de raportare pentru consiliile de administrație, în efortul de a încetini și inversa pierderea biodiversității.
„Companiile care acționează acum vor culege beneficiile oportunităților. Companiile care acționează mai târziu se vor confrunta cu cele mai mari costuri”, concluzionează Thomas Maddox, director global pentru păduri și utilizarea terenurilor în cadrul CDP.
Sursa foto: CDP